2022-01-18 12:19:48• hírek • közlemény

Közösséget építenek – Nekünk. Értünk. Velünk.

Évértékelő és összegző, a Szivárvány Egyesület tevékenységeit, illetve terveit bemutató rendezvény zajlott vasárnap délután online térben, amely egy könnyed beszélgetéssel zárult. Értékes és érdekes időtöltés volt, ezért is szeretném, ha mások is részesülhetnének benne.

Az esemény első felében az egyesület alapítója, Békési Nóra mesélt az eredeti elképzeléséről, terveiről és céljairól, az első lépésekről. Felsorolni is nehéz, mennyi mindent vittek véghez 2021-ben.


A teljesség igénye nélkül következzenek hát! 2021. április 30-án, a bemutatkozó rendezvényükön egy előadással indították el tevékenységüket, amit Kalóz János pszichológus tartott. Ezt követte a gyereknapi rendezvényük, később a családi nap, közben pedig a nyári hónapokban a lelkes önkéntesek segítségével üzemelt a „nyári ovi”, ami nem csak a szülőknek nyújtott segítséget, hanem a gyerekeknek is biztosította a vidám, felhőtlen időtöltést.


Volt még elsősegélynyújtó tanfolyam, adventi közös készülődés, koszorúkészítés, majd jótékonysági sütivásár, illetve Mikulás napi ajándékozás. Ezenfelül „Gyönyörűek vagytok” címszóval indult az a program, amely során meg szerették volna mutatni a fiatal lányoknak, hogy a sztároktól irigyelt szépség bennük is ugyanúgy megvan, ezért két önként vállalkozó fiatal művészi sminkkel és gyönyörű hajkölteményekkel ajándékozta meg a lányokat, amit aztán egy fotózás követett.


Az egyesület állandó foglalkozásokat is tart, a gyerekek heti rendszerességgel vehetnek részt képzőművészeti körön, beszéd és szociális készségfejlesztő foglalkozáson, illetve interaktív román nyelvű foglalkozásokon is. A kezdetekkor ezeken a foglalkozásokon mindössze 10–12 gyermek vett részt, mostanra azonban már több, mint 60-an gyermekkel foglalkoznak.


A képzőművészeti körön készült alkotásokból ráadásul kiállítást is szerveztek 2021 októberében, egyik legtehetségesebb alkotójuk számára pedig önálló kiállítással is készülnek. Nemcsak a legtehetségesebb alkotót, hanem a legügyesebb, jó tanulmányi eredményű kaplonyi sportolót is jutalmazták, méghozzá a HELLO táborban való részvétellel.


Nóra a további terveit is megosztotta velünk: az állandó programok közül egy amatőr színjátszó csoport létrehozását és zenei fejlesztést, illetve még több tematikus napot, köztük sportnappal, farsangi programokkal, gyermek- és családi nappal, pályaválasztással és prevenciós programokkal. Szeretne még a jövőben két- vagy háromhavonta különböző tematikájú előadásokat is szervezni, illetve egy szülői szövetséget is létrehozni.


És hogy mire lenne szükségük?


Nem panaszkodnak, eddig minden, amit elterveztek sikerült. Mindig akadt egy-egy támogató, mindig összefogtak a szülők, az önkéntesek és gond nélkül véghez tudták vinni, amit akartak. De: szükség van még szakemberekre, oktatókra, akik vezetnék a tervezett foglalkozásaikat, mindig jól jönnek az anyagi erőforrások (legyen az az adó 3,5 százaléka vagy a jótékonysági vásáron odaadott pár lej), és ami még nagyon fontos, hogy beszéljünk róluk minél többet, jusson el a hírük mindenhová!


Két bátor anyuka (egyben önkéntes) Rés Mónika és Demkó Tímea vállalták, hogy pár szóban mesélnek ők is a tapasztalataikról. Már önmagában élmény volt hallgatni, ahogy ezek az anyukák lelkesednek az egyesületért – nemcsak mint a foglalkozásokon részt vevő gyermekek szülei, hanem önkéntes mivoltukban is. Elmondásuk alapján nem csupán ők, hanem gyermekeik is nagyon szeretnek részt venni és segíteni az egyesület által szervezett programokon. Nem is kérdés számukra, hogy ha az egyesület készül valamivel, akkor ők is aktív résztvevők lesznek. Mónika kiemelte, hogy ami szerinte a legfontosabb és legnagyobb húzóerő, az a közösség. Közösségben, együtt játszanak, játszva tanulnak és fejlődnek a gyerekek, és közösségben, együtt, egymással összefogva segítenek be a szülők. Végül arra buzdított mindenkit, hogy ahogyan csak tudjuk (számunkra talán aprónak tűnő dolgokkal is), támogassuk az egyesületet, mert biztosak lehetünk benne, hogy ez a felajánlás nagyon jó helyre kerül. Az esemény zárásaként Tabi Zsolt rögtön két focilabdát ajánlott fel, Darabos Alexandra pedig egy fogast, amit eddig hiányoltak a foglalkozások helyszínéről.


Ezúton is köszönöm a résztvevőknek az értékes beszélgetést. Hajrá Szivárvány Egyesület!


Zima Anna

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: